top of page

Θεραπευτής και τα Δώδεκα πρότυπα Συμπεριφοράς


Από το Στηβ Ρόθερ


Θεραπευτής: Κάποιος που δημιουργεί χώρο για τους άλλους ώστε να νιώσουν αρκετά άνετα και ασφαλείς για να θεραπεύσουν τον εαυτό τους.

Σε περασμένες εποχές, οι άνθρωποι, όταν ήταν άρρωστοι ή χρειάζονταν θεραπεία έψαχναν για κάποιον να τους βοηθήσει ή για κάποιο θεραπευτή. Αναζητούσαν λύσεις που θα θεράπευαν γρήγορα το πρόβλημα. Ένα χάπι, μια διατροφή ή κάποιο μαγικό φίλτρο που θα τους βοηθούσε. Τέτοιες γρήγορες λύσεις δούλευαν αρκετά καλά μέχρι αυτό το σημείο της εξέλιξής μας. Μας επέτρεπαν να πάρουμε τη βοήθεια που πιστεύαμε ότι χρειαζόμασταν. Ακόμα και όσοι θεράπευαν με την Πίστη, χρειαζόταν μόνο να ακουμπήσουν το χέρι τους πάνω σε κάποιον για να γίνει η θεραπεία, Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι ο θεραπευτής κάνει αυτό που είναι απαραίτητο για να δώσει στον πελάτη του την άδεια να θεραπεύσει τον εαυτό του. Όταν οι ασθενείς βλέπουν το εξαιρετικό αποτέλεσμα, αυτόματα ανακηρύσσουν τον διευκολύνοντα ως χαρισματικό θεραπευτή ή θαυματοποιό.


Η πρόκληση. τώρα που μαθαίνουμε να είμαστε πλήρως ενδυναμωμένοι, είναι το να μην παραδίδουμε τη δύναμή μας σε κανέναν άλλο, ούτε στους θεραπευτές ούτε στους διευκολύνοντες. Πρόκειται για μια ριζική αλλαγή στη γενικότερη αντίληψη της θεραπευτικής. Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε καθημερινά νέες θεραπευτικές μεθόδους. Εάν θέλετε να εργαστείτε με τη νέα ενέργεια της αυτο - ενδυνάμωσης, θα βρείτε στη συνέχεια κάποιες ιδέες - προτάσεις που θα σας διευκολύνουν. Δεν είναι καινούριες ιδέες, ούτε αυστηροί κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν απαρέγκλιτα. Αντίθετα, έχουν ως στόχο να υπενθυμίζουν στους Διευκολύνοντες ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή που εργαζόμαστε με τον ενδυναμωμένο Άνθρωπο.


Η λατινική φράση, "Primum non nocere" που σημαίνει: " Πρώτα από όλα μην προκαλείς ζημιά", αποδίδεται στον Ιπποκράτη, τον πατέρα της Ιατρικής. Τώρα, στην εποχή της ενδυνάμωσης, είναι καιρός να πάμε αυτή την ιδέα ένα βήμα παραπέρα - δηλαδή να βρούμε τρόπους να διευκολύνουμε τη θεραπεία του πελάτης μας, χωρίς να τον αποκόπτουμε από τη δύναμή του.

Ακολουθούν δώδεκα ιδέες - προτάσεις, που μου δόθηκαν όταν ξεκίνησα αυτή την εργασία. Αυτά τα 12 Πρότυπα Συμπεριφοράς έχουν ως στόχο να βοηθήσουν να καθορίσετε τις ανώτερες αλήθειες του εαυτού σας και να παραμείνετε σε ισορροπία, ενόσω δημιουργείτε χώρο για τους άλλους να θεραπεύσουν τον εαυτό τους.


1. Εστίαση στην Ενδυνάμωση

Οι θεραπείες στις νέες ανώτερες δονήσεις της Γης μπορούν να επιτευχθούν μόνο όταν οι άνθρωποι κρατούν την δύναμή τους. Αυτό σημαίνει ότι πρωταρχικό μας μέλημα και η κύρια πρόθεσή μας πρέπει πάντα να είναι το να βρίσκουμε μεθόδους να διευκολύνουμε τους άλλους χωρίς να παίρνουμε τη δύναμή τους.


2. Θεραπεία κατόπιν αιτήματος

Κάθε θεραπευτική διαδικασία πρέπει να γίνεται μόνο αφού ζητηθεί. Δεν είναι πλέον δυνατόν να διευκολύνουμε τη θεραπεία άλλων, χωρίς να το έχουν ζητήσει συγκεκριμένα.


3. Πρόθεση

Μέσα στη Νέα Ενέργεια μπορούμε να διευκολύνουμε μια θεραπεία μόνο αν έχουμε την ύψιστη πρόθεση. Όπως εξελισσόμαστε, θα ανακαλύπτουμε ότι δεν υπάρχουν πλέον μυστικά. Έτσι, οφείλουμε ο εαυτός μας και τα κίνητρά μας να είναι απολύτως φανερά.


4. Αντίληψη

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η ασθένεια κάποιου δεν είναι αναγκαστικά ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Υπάρχουν περιπτώσεις που η ασθένεια είναι αναγκαία ώστε να διευκολύνει κάποια αλλαγή. Ο δικός μας ρόλος τότε έγκειται στο να στηρίξουμε τη διαδικασία. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η ασθένεια είναι μόνο ένα επίπεδο υγείας. Ένας Διευκολύνων πρέπει να μάθει να εργάζεται με όλα τα επίπεδα ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει το χώρο όπου η πλήρης υγεία επικρατεί.


5. Αλήθεια

Όταν λειτουργούμε ως Διευκολύνοντες είναι σημαντικό να εκφράζουμε την προσωπική μας αλήθεια. Ακόμα όμως κι όταν το κάνουμε, οφείλουμε να κατανοούμε ότι η αλήθεια είναι πάντοτε μια εργασία σε εξέλιξη. Έτσι, μέσα από τα λόγια που χρησιμοποιούμε, πρέπει να αφήνουμε περιθώριο στον άλλο για ανάπτυξη. Οφείλουμε να εκφράζουμε την αλήθεια μας με τρόπο που να επιτρέπει στον άλλο να διατηρεί τη δική του, χωρίς να αισθάνεται απειλή από εμάς. Τιμήστε όλες τις "γεύσεις" της αλήθειας, άσχετα με το πόσο διαφορετικές φαίνονται από τη δική σας. Θυμηθείτε ότι ο ανταγωνισμός είναι απλώς μια ψευδαίσθηση, που οφείλεται στην πολικότητα μέσα στην οποία ζούμε.


6. Εξισορρόπηση του Εγώ

Ένα ισορροπημένο Εγώ είναι απαραίτητο για την διευκόλυνση οποιασδήποτε θεραπείας. Έτσι, είναι αναγκαίο να ελέγχουμε το Εγώ μας συχνά, και να εξετάζουμε με ειλικρίνεια τα κίνητρα πίσω από τις πράξεις ή τις λέξεις μας. Αν το Εγώ μας διογκωθεί υπερβολικά θα μας ξεκόψει από την πηγή μας. Εάν όμως δεν είναι αρκετά ολοκληρωμένο, δεν θα λειτουργήσουμε ποτέ πλήρως ως Διευκολύνοντες.


7. Διακριτική Ικανότητα

Θα πρέπει να μάθουμε να ασκούμε την διακριτική ικανότητά στις επιλογές μας χωρίς να κάνουμε κρίσεις. Δηλαδή να παρακολουθούμε προσεχτικά το τι εισέρχεται στο πεδίο μας και να επιλέγουμε με διάκριση μόνο τα πράγματα και τις ιδέες που μας ταιριάζουν. Όλα τα άλλα πρέπει να τα αφήνουμε χωρίς κρίσεις. Δεν χρειάζεται να είμαστε μέρος των πάντων. Είναι προτιμότερο να μάθουμε να επιλέγουμε μόνο αυτό που μας φροντίζει και μας τρέφει.


8. Δημιουργία Ασφαλούς Χώρου

Τα πιο σοφά λόγια που μπορεί να εκστομίσει ένας Διευκολύνων είναι: "Δεν ξέρω". Έτσι, ακόμα κι όταν διδάσκουμε, πρέπει να δημιουργούμε χώρο για την ενδυνάμωση άλλων. Κανείς δεν έχει όλες τις απαντήσεις, αλλά όλοι μαζί έχουμε πρόσβαση σε όλες τις απαντήσεις.


9. Ευάλωτοι

Η αληθινή μας δύναμη ως θεραπευτές είναι το να μπορούμε να είμαστε ευάλωτοι. Η ανθρωπιά μας είναι που μας κάνει ξεχωριστούς. Πρέπει να μάθουμε να την αφήνουμε να λάμπει σε ότι κι αν κάνουμε και να μοιραζόμαστε ανοιχτά τα λάθη μας με τους άλλους. Έτσι, αυτά που θεωρούμε αδυναμίες, σύντομα θα γίνουν οι μεγαλύτερες δυνάμεις μας.


10. Μάστερ της σκέψης

Θυμηθείτε ότι μπορεί να μην έχουμε τον έλεγχο των σκέψεων που εισέρχονται στο κεφάλι μας, αλλά έχουμε πλήρη έλεγχο για το ποιες αφήνουμε να παραμείνουν εκεί. Είναι λοιπόν δική μας ευθύνη να γίνουμε Μάστερ της σκέψης μας και να μοιραστούμε αυτή τη διαδικασία με αυτούς τους οποίους δουλεύουμε.


11.Κίνητρα

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι όλοι έχουμε το ίδιο θεμελιώδες κίνητρο. Μοιάζουμε όλοι με μικρά παιδιά, που κουτουλάνε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και ψαχουλεύουν για να βρουν την πόρτα που θα τα οδηγήσει ξανά στο φως. Ο πιο εύκολος τρόπος να βρούμε το φως, χωρίς να τραυματίσουμε ο ένας τον άλλον, είναι να πιαστούμε χέρι χέρι.


12. Υπευθυνότητα

Δεν είναι δυνατόν να θεραπεύσουμε κάποιον άλλο. Μπορούμε μόνο να δημιουργήσουμε και να προσφέρουμε το χώρο για να θεραπευτούν μόνοι τους, αν το επιλέξουν. Μην πάρετε λοιπόν την ευθύνη να θεραπεύσετε κανέναν άλλον, εκτός από τον εαυτό σας. Αν νιώθετε ότι οι πελάτες σας έχουν ρουφήξει όλη την ενέργεια, αυτό συμβαίνει επειδή αναλάβατε την ευθύνη για τη θεραπεία τους. Η υπευθυνότητα είναι η ισορροπία της δύναμης. Βοηθείστε τους πελάτες σας να αναλάβουν την ευθύνη της δικής τους θεραπείας, ώστε να μπορέσουν να πάρουν την αληθινή τους δύναμη.

Η διευκόλυνση μιας θεραπείας είναι μια εργασία ύψιστης τιμής. Αλλά ας μην ξεχνάμε ένα χρυσό κανόνα:


Θεράπευσε κάποιον, και ίσως αλλάξεις τη ζωή του.

Βοήθησε κάποιον να θεραπεύσει τον εαυτό του,

και θα αλλάξεις το Σύμπαν!


Επιμέλεια κειμένου: Ευαγγελία Τσέλκου

	

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page