top of page

Η ιαματική λειτουργία του χαμόγελου...



Όλοι γνωρίζουμε εμπειρικά και μιλάμε για το χαμόγελο και κυρίως την άνεση και τη φιλικότητα που μας αποπνέουν οι χαμογελαστοί άνθρωποι, όπως τους αποκαλούμε. Σίγουρα λιγότερο ή περισσότερο το έχουμε εντοπίσει και σκεφτεί. Κάνουμε διάκριση μάλιστα στο ψεύτικο χαμόγελο και το αληθινό χαμόγελο ε; Περιμένουμε οι άνθρωποι που μας εξυπηρετούν σε διάφορες υπηρεσίες να χαμογελούν, ή εάν δεν το περιμένουμε το εκτιμούμε όταν συμβαίνει.

Γνωστό και τετριμμένο θέμα. Όμως ας διαβάσουμε άλλη μια φορά τους δύο διακεκριμένοι ερευνητές:

τον Andrew Newberg M.D καθηγητή στα τμήματα Ραδιολογίας και Ψυχιατρικής στην κλινική του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Θρησκευτικών Σπουδών. Διαπιστευμένος στην εσωτερική παθολογία, την πυρηνική ιατρική και την πυρηνική καρδιολογία.

Και τον Mark Robert Waldam βοηθό καθηγητή στο Κέντρο για την Πνευματικότητα και το Νου του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια του οποίου ιδρυτής είναι ο Andrew Newberg.

Στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο τους: «Πως ο Θεός αλλάζει τον εγκέφαλό μας».

Ένα βιβλίο απόσταγμα ερευνών και μελετών πολλών ετών στο πως διάφορες πνευματικές πρακτικές επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας. Στο πως ακόμη διάφορες συμπεριφορές μας επηρεάζουν το δικό μας εγκέφαλο αλλά και το περιβάλλον γύρω μας,.

"Χαμογελάτε. Ακόμη κι αν δεν το αισθάνεστε, απλώς και μόνο ένα επαναλαμβανόμενο χαμόγελο βοηθά να αναχαιτιστούν οι διαταραχές της διάθεσης, ενώ ενισχύει τη νευρωνική ικανότητα του εγκεφάλου να διατηρεί μια θετική άποψη για τη ζωή. Ακόμα και όταν το χαμόγελό σας είναι ψεύτικο, οι άλλοι θα ανταποκριθούν με μεγαλύτερη γενναιοδωρία και ευγένεια.

Χαμογελάτε όταν είστε στο ασανσέρ, όταν στέκεστε στην ουρά στο ταμείο του σούπερ μάρκετ, και θα δείτε ότι οι γύρω σας ηρεμούν. Θα νιώσετε καλύτερα, θα αποπνέετε κατανόηση και οι άνθρωποι θα σας αντιμετωπίζουν με καλοσύνη. Όπως έγραψε και ο Thich Nhat Hanh; Αν δεν μπορούμε να χαμογελάμε, στον κόσμο δε θα υπάρχει ειρήνη. Παρεπιμπτόντως, το χαμόγελο είναι νευρολογικά κολλητικό σε όλες τις κουλτούρες, ενώ οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς από τους άντρες.

Το χαμόγελο διεγείρει τα εγκεφαλικά κυκλώματα που βελτιώνουν την κοινωνική αλληλεπίδραση, την κατανόηση και τη διάθεση. Πράγματι, το χαμόγελο επιδρά τόσο θετικά στον εγκέφαλο που αν δείτε απλώς μια φωτογραφία με ένα χαμογελαστό πρόσωπο, χωρίς να το επιδιώξετε θα νιώσετε μεγαλύτερη χαρά και ασφάλεια. Αντιθέτως, με το συνοφρύωμα (ή όταν κοιτάζετε συνοφρυωμένα πρόσωπα) διεγείρονται συναισθήματα θυμού, αποστροφής και αηδίας.

Για αυτό λοιπόν να χαμογελάμε συχνά, όσο πιο συχνά γίνεται... είναι όφελος για εμάς άμεσα και έμμεσα μέσα από τους άλλους που ωφελούνται από το δικό μας χαμόγελο και μας επιστρέφουν αβίαστα αυτό που νιώθουν, Ας ξεχάσουμε τις δικαιολογίες για ψεύτικα και αληθινά χαμόγελα... Ας χαμογελάμε έστω και μηχανικά εννοώντας ψεύτικα και ο εγκέφαλός μας πολύ πρόθυμα και άμεσα μας ανταμείβει με τη διάθεση που οδηγεί σε φυσικά αυθεντικά χαμόγελα. Ας εφαρμόσουμε σαν άσκηση την υπενθύμιση να χαμογελάμε όσο περισσότερες στιγμές μόνοι μας ή απέναντι στους άλλους. Εύχομαι λοιπόν να δίνετε και να λαμβάνετε πολλά πολλά χαμόγελα!


Με πολλά χαμόγελα!!!

Ευαγγελία Τσέλκου


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page