top of page

Ενας απολαυστικός, απλός τρόπος εκγύμνασης του εγκεφάλου μας. Και 12 βασικοί λόγοι να χασμουριέστε



Ναι! Καλά διαβάσατε… 12 βασικοί λόγοι για να χασμουρηθείτε! Ναι! Χασμουρηθείτε! Γελάστε εάν σας φαίνεται αστείο, όμως πριν φύγετε απαξιώνοντας αυτήν την πληροφορία, διαβάστε παρακάτω τι λένε δύο διακεκριμένοι ερευνητές:

ο Andrew Newberg M.D καθηγητής στα τμήματα Ραδιολογίας και Ψυχιατρικής στην κλινική του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Θρησκευτικών Σπουδών. Διαπιστευμένος στην εσωτερική παθολογία, την πυρηνική ιατρική και την πυρηνική καρδιολογία.

Και ο Mark Robert Waldam βοηθός καθηγητή στο Κέντρο για την Πνευματικότητα και το Νου του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια του οποίου ιδρυτής είναι ο Andrew Newberg.

Στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο τους: «Πως ο Θεός αλλάζει τον εγκέφαλό μας»

Ένα βιβλίο απόσταγμα ερευνών και μελετών πολλών ετών στο πως διάφορες πνευματικές πρακτικές επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας.

«Χασμουρηθείτε. Εμπρός, γελάστε αν σας φαίνεται αστείο. Κατά την επαγγελματική μου γνώμη, το χασμουρητό είναι ένα από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της νευροεπιστήμης. Ακόμη και συνάδερφοί μου που μελετούν το διαλογισμό, τη χαλάρωση και την ελάττωση του στρες σε άλλα πανεπιστήμια, παραβλέπουν το άριστο αυτό εργαλείο που ενισχύει τους νευρώνες. Εντούτοις, το χασμουρητό χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες στη φωνητική θεραπεία ως αποτελεσματικότατος τρόπος στην ελάττωση του άγχους επιδόσεων και της υπέρτασης στο λαιμό.

Στην κοινωνία μας επικρατεί ένα ανεξήγητο στίγμα, το οποίο υποστηρίζει ότι είναι αγένεια να χασμουριόμαστε, και οι περισσότεροι το διδαχθήκαμε όταν είμαστε παιδιά. Πράγματι, το χασμουρητό εντείνεται όταν νιώθετε κουρασμένοι και μπορεί να είναι ένας τρόπος για να σας πληροφορήσει ο εγκέφαλος ότι χρειάζεστε ύπνο. Από την άλλη πλευρά, η έκθεση στο φως επίσης προκαλεί χασμουρητό, φανερώνοντας ότι η αντίδραση αυτή αποτελεί μέρος της διαδικασίας ξυπνήματος.

Το χασμουρητό όχι μόνο σας χαλαρώνει, αλλά σας φέρνει πολύ γρήγορα σε μια υψηλότερη κατάσταση νοητικής επίγνωσης. Οι μαθητές χασμουριούνται κατά τη διάρκεια του μαθήματος όχι επειδή ο καθηγητής είναι βαρετός (αν και δεν είναι κάτι που εύκολα αποφεύγεται σε μια μονότονη ομιλία), αλλά επειδή απαλλάσσει τον εγκέφαλο από τη νύστα, βοηθώντας έτσι να παραμείνετε εστιασμένοι σε σημαντικές απόψεις και ιδέες. Ρυθμίζει επίσης τη συνειδητότητα και την αίσθηση του εαυτού και βοηθά στην ενδοσκόπηση και στη αυτεπίγνωση. Αν βεβαίως βρεθείτε παγιδευμένοι σε ένα δωμάτιο μαζί με έναν πληκτικό καθηγητή με μονότονη φωνή, το χασμουρητό θα σας βοηθήσει να παραμείνετε ξύπνιοι.

Το χασμουρητό θα σας χαλαρώσει και θα σας φέρει σε μια κατάσταση εγρήγορσης πολύ πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη τεχνική διαλογισμού γνωρίζω και, επειδή είναι νευρολογικά μεταδοτικό, είναι εξαιρετικά εύκολο να διδαχθεί.

Η συμβουλή μας είναι απλή. Να χασμουριέστε όσο περισσότερες φορές την ημέρα μπορείτε – όταν ξυπνάτε, όταν αντιμετωπίζετε ένα δύσκολο πρόβλημα στη δουλειά, όταν ετοιμάζεστε για ύπνο και όποτε νιώθετε θυμό, άγχος ή στρες. Χασμουρηθείτε πριν από μια σημαντική ομιλία, πριν από ένα τεστ, ενόσω διαλογίζεστε ή προσεύχεστε, επειδή έτσι εντείνεται η πνευματική σας εμπειρία.

Χρειάζεται εξάσκηση για να μάθετε να χασμουριέστε συνειδητά, αλλά και πειθαρχία για να ξεπεράσετε τυχόν ασυνείδητες κοινωνικές αναστολές. Συχνά όμως οι άνθρωποι έχουν τις εξής δικαιολογίες για να μην το κάνουν: «Δεν μπορώ» Βεβαίως και μπορείτε. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να χασμουρηθείτε βαθιά είναι να προσποιηθείτε έξι με επτά φορές. Δοκιμάστε τώρα και μέχρι το πέμπτο ψεύτικο χασμουρητό θα αρχίσετε σιγά σιγά να χασμουριέστε στ’ αλήθεια. Μη σταματήσετε όμως, επειδή τη δέκατη ή δωδέκατη φορά θα νιώθετε ήδη τη δύναμη του ελκτικού αυτού τεχνάσματος. Τα μάτια σας μπορεί να δακρύσουν και η μύτη σας να αρχίσει να τρέχει, θα νιώσετε όμως απόλυτα παρόντες, απίστευτα χαλαροί και σε ετοιμότητα. Δεν είναι και άσχημα αν αναλογιστείτε ότι χρειάζεται λιγότερο από ένα λεπτό! Και αν διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να σταματήσετε – έχω δει άτομα να χασμουριούνται για μισή ώρα – θα ξέρετε ότι στερούσατε από τον εαυτό σας μια σημαντική νευρολογική πολυτέλεια.

12 ΒΑΣΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΧΑΣΜΟΥΡΙΕΣΤΕ

Με το χασμουρητό:

  1. Ενεργοποιείται η εγρήγορση και η αυτοσυγκέντρωση

  2. Βελτιστοποιείται η εγκεφαλική δραστηριότητα και ο μεταβολισμός

  3. Βελτιώνεται η νοητική λειτουργία

  4. Αυξάνεται η ανάκληση μνήμης

  5. Ενισχύεται η συνειδητότητα και ενδοσκόπηση

  6. Ελαττώνεται το στρες

  7. Κάθε τμήμα του σώματος χαλαρώνει

  8. Βελτιώνεται ο εθελούσιος μυϊκός έλεγχος

  9. Βελτιώνονται οι αθλητικές δεξιότητες

  10. Συντονίζεται με ακρίβεια η αίσθηση που έχετε για το χρόνο

  11. Αυξάνεται η κατανόηση και η κοινωνική επίγνωση

  12. Ενισχύεται η ευχαρίστηση και ο αισθησιασμός

Επιμέλεια κειμένου: Ευαγγελία Τσέλκου


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page