top of page

"Επιτρέπεται να αγαπάτε τον εαυτό σας!Δεν επιτρέπεται μόνο.......Επιβάλλεται!"



-Γιατί δημιούργησες δύο φύλα; Ήταν ο μόνος τρόπος που μπορούσες να σκεφτείς για την αναπαραγωγή μας; Πώς θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε αυτή την απίστευτη εμπειρία που ονομάζεται σεξουαλικότητα;

Πάντως όχι με ντροπή, αυτό είναι βέβαιο. Ούτε με ενοχή, ούτε με φόβο. Γιατί η ντροπή δεν είναι αρετή, η ενοχή δεν είναι καλοσύνη κι ο φόβος δεν είναι τιμή. Επίσης, ούτε με λαγνεία γιατί η λαγνεία δεν είναι πάθος. Ούτε με ακολασία, γιατί η ακολασία δεν είναι ελευθερία. Ούτε με επιθετικότητα γιατί η επιθετικότητα δεν είναι λαχτάρα. Και, ασφαλώς, όχι με ιδέες ελέγχου ή εξουσίας ή κυριαρχίας, γιατί αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την αγάπη.

Όμως, μπορεί το σεξ να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς απλής προσωπικής ικανοποίησης; Η απρόσμενη απάντηση είναι ναι, επειδή η «προσωπική ικανοποίηση» είναι απλώς ακόμη μια έκφραση της αγάπης για τον εαυτό σου. Η προσωπική ικανοποίηση έχει αποκτήσει «κακή φήμη» με το πέρασμα του χρόνου κι αυτός είναι ο κύριος λόγος που το σεξ έχει συνδεθεί τόσο πολύ με την ενοχή.

Σας έχουν πει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε για προσωπική ικανοποίηση κάτι που προσφέρει μια τόσο έντονη προσωπική ικανοποίηση! Αυτή η σαφέστατη αντίφασή σας είναι ολοφάνερη, αλλά δε ξέρετε τι να κάνετε με αυτή τη διαπίστωση! Έτσι, αποφασίσατε ότι αν αισθάνεστε ένοχοι για το πόσο καλά νιώθετε, τόσο κατά τη διάρκεια του σεξ όσο και μετά, αυτό τουλάχιστο αποκαθιστά τα πράγματα.

Αυτό μοιάζει με την περίπτωση εκείνης της διάσημης τραγουδίστριας, που κερδίζει εκατομμύρια δολάρια για να τραγουδάει τα τραγούδια της. Όταν της ζήτησαν να σχολιάσει την απίστευτη επιτυχία της και τα πλούτη που της έφερε, είπε, «Νιώθω σχεδόν ένοχη που μου αρέσει τόσο πολύ να τραγουδάω».

Το συμπέρασμα είναι φανερό. Αν είναι κάτι που σου αρέσει να κάνεις δε θα έπρεπε να ανταμείβεσαι επιπλέον και με χρήματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι κερδίζουν χρήματα κάνοντας κάτι που σιχαίνονται, ή τέλος πάντων κάτι που είναι σκληρή δουλειά κι όχι ατελείωτη χαρά! Έτσι, το μήνυμα του κόσμου είναι: νιώσε πρώτα αρνητικά κι ύστερα απόλαυσε.

Η ενοχή χρησιμοποιείται συχνά από εσάς στη προσπάθειά σας να νιώσετε άσχημα για κάτι για το οποίο αισθάνεστε ωραία κι έτσι να συμφιλιωθείτε με το Θεό, επειδή πιστεύετε ότι Εκείνος δε θέλει να νιώθετε όμορφα για τίποτε!

Ιδιαίτερα, δεν πρέπει να νιώθετε όμορφα για τις απολαύσεις του σώματος. Και σε καμιά περίπτωση δε πρέπει να νιώθετε όμορφα για το (όπως ψιθυρίζει η γιαγιά σας) «Σίγμα – Έψιλον – Ξι …»

Λοιπόν, τα καλά μαντάτα είναι ότι επιτρέπεται να αγαπάτε το σεξ! Επιτρέπεται επίσης να αγαπάτε τον εαυτό σας! Στην πραγματικότητα, δεν επιτρέπεται μόνο, επιβάλλεται! Αυτό που δεν είναι καλό για εσάς είναι το να εθιστείτε στο σεξ (όπως και σε οτιδήποτε άλλο). Όμως επιτρέπεται να το ερωτευτείτε!

Ασκήσου στο να λες δέκα φορές την ημέρα:

ΑΓΑΠΩ ΤΟ ΣΕΞ

Ασκήσου στο να λες δέκα φορές την ημέρα :

ΑΓΑΠΩ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ

Θέλεις τώρα κι ένα δύσκολο; Προσπάθησε να πεις δέκα φορές:

ΑΓΑΠΩ ΕΜΕΝΑ!

Να και μερικά άλλα που υποτίθεται ότι δεν επιτρέπεται να αγαπάς. Ασκήσου στο να τα αγαπάς:

ΔΥΝΑΜΗ

ΔΟΞΑ

ΦΗΜΗ

ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΝΙΚΗ

Θέλεις μερικά ακόμη; Δοκίμασε τα παρακάτω. θα πρέπει, υποτίθεται, να αισθάνεσαι πραγματικά ένοχος αν αγαπάς αυτά:

ΤΗ ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ

ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ

ΤΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΤΟ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΤΟ ΠΩΣ

ΤΟ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΤΟ ΓΙΑΤΙ

Σου φτάνουν αυτά; Περίμενε! Να και η έσχατη ενοχή. Υποτίθεται πως θα πρέπει να νιώθεις την έσχατη ενοχή αν νιώθεις ότι:

ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟ ΘΕΟ

Δεν είναι ενδιαφέρον! Σε όλη σου τη ζωή σ΄ έχουν κάνει να νιώθεις ένοχος για:

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Όμως, σου λέω τούτο: αγάπα, αγάπα, αγάπα εκείνα που επιθυμείς, γιατί η αγάπη σου τα έλκει σε σένα.

Αυτά αποτελούν το υλικό της ζωής. Όταν τα αγαπάς, τότε αγαπάς τη ζωή. Όταν δηλώνεις ότι τα επιθυμείς, τότε ανακοινώνεις ότι επιλέγεις κάθε καλό που έχει να σου προσφέρει η ζωή!

Επομένως, διάλεξε το σεξ, όσο περισσότερο σεξ μπορείς! Και διάλεξε τη δύναμη, όλη τη δύναμη που μπορείς να συγκεντρώσεις! Και διάλεξε τη φήμη, όλη τη φήμη που μπορείς να αποκτήσεις! Και διάλεξε την επιτυχία, όλη την επιτυχία που μπορείς να κατακτήσεις! Και διάλεξε τη νίκη, όλη τη νίκη που μπορείς να βιώσεις!

Ωστόσο, μην επιλέγεις το σεξ ως υποκατάστατο της αγάπης, αλλά ως ένα τρόπο για να την υμνήσεις. Και μην επιλέγεις τη δύναμη να επιβάλλεσαι πάνω σε κάποιον, αλλά τη δύναμη να μοιράζεσαι με κάποιον. Και μην επιλέγεις τη φήμη ως αυτοσκοπό, αλλά ως μέσο προς ένα ευρύτερο σκοπό. Και μην επιλέγεις την επιτυχία εις βάρος των άλλων, αλλά την επιτυχία που είναι ένα εργαλείο με το οποίο θα βοηθήσεις τους άλλους. Και μην επιλέγεις τη νίκη με κάθε κόστος, αλλά τη νίκη που δε κοστίζει τίποτε στους άλλους, αλλά αντίθετα φέρνει και σε εκείνους κέρδος.

Μην διστάσεις να επιλέξεις τη λατρεία των άλλων, δες όμως όλους τους άλλους ως πλάσματα στα οποία μπορείς κι εσύ να δείξεις λατρεία, και κaν’ το!

Μην διστάσεις να επιλέξεις το να είσαι καλύτερος. Όχι όμως καλύτερος από τους άλλους, αλλά καλύτερος από ότι ήσουν πριν.

Μην διστάσεις να επιλέξεις το να έχεις περισσότερα, αλλά μόνο για να έχεις περισσότερα να μοιραστείς.

Και ναι, διάλεξε το να ξέρεις πως και να ξέρεις γιατί, έτσι ώστε να μπορείς να μοιραστείς κάθε γνώση με τους άλλους.

Και διάλεξε οπωσδήποτε να ΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΤΟ ΘΕΟ. Στην πραγματικότητα, ΔΙΑΛΕΞΕ ΠΡΩΤΟ ΑΥΤΟ κι όλα τα άλλα θα ακολουθήσουν.

Σε όλη σου τη ζωή διδάχτηκες ότι είναι καλύτερα να δίνεις, παρά να δέχεσαι. Όμως δεν μπορείς να δώσεις εκείνο που δεν έχεις.

Γι΄ αυτό είναι τόσο σημαντικό να ικανοποιείς τον εαυτό σου και γι’ αυτό είναι τόσο λυπηρό το ότι αυτό έχει καταντήσει να ηχεί τόσο άσχημα.

Προφανώς, δε μιλάω για την ικανοποίηση του εαυτού σου σε βάρος των άλλων. Δε σου λέω να αγνοείς τις ανάγκες των άλλων.

Ωστόσο, ζωή δε θα έπρεπε να σημαίνει ούτε και να αγνοείς τις δικές σου ανάγκες. Δώσε άφθονη απόλαυση στον εαυτό σου και τότε θα μπορείς να προσφέρεις άφθονη απόλαυση και στους άλλους.

Από το βιβλίο του Neale Donald Walsch

Συζήτηση με το Θεό (Βιβλίο 2)

Ένας ασυνήθιστος διάλογος


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page