top of page

Το Δώρο μιας ερώτησης...



- Εντάξει... θα ήθελες να ξεκινήσεις;

Kούνησα αρνητικά το κεφάλι μου. - Ξεκίνα εσύ.

Ο Έντ έκλεισε τα μάτια για λίγο.

- Λοιπόν, είπε, μια φορά κι έναν καιρό σχεδόν πέθανα.

Ανοιγόκλεισα τα μάτια. Περίμενα να δω αν θα πει κι άλλα. Τελικά ρώτησα:

- Πως ήταν αυτή η εμπειρία;

- Δεν ήταν και πολύ ευχάριστη εκείνη την ώρα¨ είπε.

Αλλά τώρα πιστεύω ότι ήταν το καλύτερο πράγμα που μου συνέβη ποτέ.

- Πως κι έτσι; ρώτησα.

- Γιατί μου έδωσε το δώρο μιας ερώτησης, μιας ερώτησης με την οποία ζω και εξελίσσομαι από τότε

- Ποια ήταν η ερώτηση; τον ρώτησα;

- Είσαι σίγουρος ότι θέλεις να την ακούσεις; ρώτησε. Μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή, όπως άλλαξε και τη δική μου. Αλλά πια βρισκόμουνα σε μια κατάσταση ενισχυμένης επίγνωσης. Η φασαρία από το πάρτυ είχε περιοριστεί σε ένα ελαφρύ μακρινό μουρμουρητό.

- Ναι είπα. Μια αλλαγή ή και περισσότερες θα ήταν κατάλληλη αυτήν την εποχή.

Χαμογέλασε και είπε: - Εντάξει. Ξεκινάμε. Πρώτα, φαντάσου ότι βρίσκεσαι στο κρεβάτι, ετοιμοθάνατος, απόψε ή σε πενήντα χρόνια.

Δεν είχα σκεφτεί ένα τέτοιο σενάριο, οπότε έκανα κάποιο χρόνο να το φανταστώ. Τελικά το είδα στο μυαλό μου. - Εντάξει είπα.

- Στέκομαι δίπλα στο κρεβάτι σου, σε κοιτάω στα μάτια και σε ρωτάω.

"Ήταν η ζωή σου απόλυτα επιτυχημένη;.

Σταμάτησε για μια στιγμή όσο εγώ προσπαθούσα να αντιληφθώ την ερώτηση. Του έγνεψα να συνεχίσει.

- Μπορείς να πεις,, "Ναι η ζωή μου είναι απόλυτα επιτυχημένη" ή μπορείς να πεις " Όχι η ζωή μου δεν ήταν απόλυτα επιτυχημένη".

- Σωστά, είπα, ενώ το ενδιαφέρον μου είχε εξαφθεί από την εξέλιξη του πράγματος.

- Εάν είπες "όχι η ζωή μου δεν ήταν επιτυχημένη", θα πρέπει να έχεις κάποιους λόγους για αυτό. Για παράδειγμα, ο Τζ. Πωλ Γκετύ που κάποτε ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, στο κρεβάτι του θανάτου είπε: "Με ευχαρίστηση θα έδινα όλα τα εκατομμύρια μου για μια εμπειρία ευτυχισμένης γαμήλιας συμβίωσης". Αν μπορούσε να πραγματοποιήσει μια επιθυμία θα επέλεγε αυτό.

Είχα σαγηνευτεί από αυτά που έλεγε ο Έντ, αλλά ταυτόχρονα ένιωθα μια αυξανόμενη ανησυχία στο στομάχι μου. Τι σχέση είχαν όλα αυτά με εμένα;

- Εάν μου έλεγες στο κρεβάτι του θανάτου ότι η ζωή σου δεν ήταν απόλυτα επιτυχημένη, ποια θα ήταν τα πράγματα τα οποία θα επιθυμούσες να είχαν γίνει για να είχαν κάνει τη ζωή σου επιτυχημένη;

Το μυαλό μου σταμάτησε. Τι ερώτηση!

Ένιωθα ακόμη την ανησυχία στην κοιλιά μου, αλλά επίσης ένιωθα μια αυξανόμενη αίσθηση ανακούφισης, στο βάθος μου. Ήταν σαν να μου είχε δώσει άδεια να κατέβω σε ένα επίπεδο του εαυτού μου που δεν μπορούσα να φτάσω μόνος μου.

- Είναι μια σημαντική ερώτηση, είπα. - Άφησέ με να το σκεφτώ και θα σου απαντήσω.

Κούνησε το κεφάλι του με ανυπομονησία.

- Όσο πιο σημαντική είναι η ερώτηση, τόσο πιο σημαντικό είναι να απαντήσεις τώρα αμέσως. Αυτή τη στιγμή είναι όλος ο χρόνος που χρειάζεσαι. Είναι η μόνη που έχουμε.

Ένιωσα άλλο ένα κύμα ανακούφισης. Δε με άφησε, εμένα το χέλι, να ξεφύγω από το αγκίστρι. Οπότε εκεί μπροστά του, έκλεισα τα μάτια μου, και πήρα μια βαθιά αργή ανάσα. Από το βάθος της ύπαρξής μου προσκάλεσα τις απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση και ξαφνικά ήταν εκεί μπροστά μου, σαν να περίμεναν τόσο καιρό να τις φωνάξω...

συνεχίζεται...

"Οι πέντε επιθυμίες"

ΓΚΕΪ ΧΕΝΤΡΙΚΣ

Ας αφήσουμε λοιπόν τον ήρωά μας.... να συνεχίσει τη δική του διαδικασία.... και ας προς το παρόν αυτή τη στιγμή... σήμερα αυτήν την ευλογημένη μέρα που ένας δημιουργικός κύκλος κλείνει και ημερολογιακά, και ανοίγει ένας άλλος.... όσοι το επιλέξουμε ας στοχαστούμε μέσα από αυτή τη φαινομενικά σκληρή αλλά τόσο αποκαλυπτική θέση... τον εαυτό μας και τη ζωή μας. Ποια ή ποιες εμπειρίες θα ήθελα να βιώσω για να θεωρήσω τη ζωή μου απόλυτα επιτυχημένη στο κλείσιμό της;

Ας αφήσουμε να κλείσει αυτός ο δημιουργικός κύκλος του 2018 με αυτή την ερώτηση για να δώσουμε χώρο να αναδυθούν αυτές οι απαντήσεις που προσμένουν υπομονετικά το κάλεσμά μας!

Αυτή είναι και η ευχή μου, για το 2019! Ας είναι το άνοιγμα του 2019 ένας χωροχρόνος απαντήσεων των επιθυμιών της ψυχής, και η έναρξη της δέσμευσής μας και της αφοσίωσή μας σε αυτές. Ας είναι το 2019 ένα πεδίο εκκίνησης, της δράσης μας προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ!

Ευαγγελία Τσέλκου


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page