top of page

Ο κόσμος των ονείρων 

"Ένα όνειρο που δεν ερμηνεύτηκε, είναι σαν ένα γράμμα που δεν διαβάστηκε".

                                                                                         Ταλμούδ (Barachot 55α)

Το έχεις νιώσει ποτέ? Το έχεις νιώσει είμαι βέβαιη...

Τη στιγμή που ξυπνάς ένα πρωί... και είναι όλα τόσο ζωντανά! όλα αυτά που βίωσες, στο νου και στα αισθήματά σου... Τόσο ζωντανά, που για λίγα δευτερόλεπτα μοιάζουν πολύ πιο αληθινά από αυτό που αποκαλείς "πραγματική ζωή".

Στο νου σου ξετυλίγονται εικόνες, νιώθεις όλα ακόμη τα συναισθήματα  και τις αισθήσεις στο σώμα σου.. . για πολύ λίγο ακόμη ίσως για δέκατα του δευτερολέπτου είσαι ακόμη ολόκληρος/η μέσα σε αυτόν τον κόσμο... πλημμυρισμένος/η από συναισθήματα και αισθήσεις όποιου χρώματος και απόχρωσης... όποιας ποιότητας... Το φάσμα τόσο πλούσιο και ευρύ, που μοιάζει με τα "αληθινά συναισθήματα" της "πραγματικής ζωής", και πολλές φορές ακόμη πιο πλούσια, δυνατά και βαθιά!

Είσαι εκεί... και σιγά σιγά, (παρότι σε πραγματικό χρόνο μόλις λίγα δευτερόλεπτα), περνάει η συνείδησή σου σε αυτή τη διάσταση, σε αυτό που αποκαλείς "πραγματικότητα" και αρχίζεις να κινείσαι, να τρέχεις  τις υποχρεώσεις σου, να προλάβεις το χρόνο...

Μένει όμως μέσα σου κάποιες από αυτές τις ημέρες μια γλυκιά ή πικρή απορία... αναρωτιέσαι... "τι όνειρο και αυτό; τι ήθελε να μου πει; "(Ναι αυθόρμητα έτσι λες, ήτε είσαι από αυτούς που "πιστεύουν στα όνειρα", ήτε όχι, γιατί κάτι μέσα σου βαθιά θυμάται...). "Κάτι ήθελε να μου πει..." και παρότι γεμάτος αισθήματα και εικόνες στη μνήμη σου... νιώθεις ότι κάτι έχει μείνει ακάλυπτο... σαν κάτι να μην έχει ειπωθεί... Ναι, επικρατεί στη συνείδησή σου ένα ΚΕΝΟ... ένα ενοχλητικό ίσως κενό... και από αυτό το σημείο και μετά.. ανάλογα με τις πεποιθήσεις σου το τακτοποιείς...

Απαξιώνοντας... "Ε... ένα όνειρο ήτανε  ,ευτυχώς ή δυστυχώς"  ...ανάλογα με το τι διέγειρε μέσα σου, φόβους ή ελπίδες και τα ανάλογα ευχάριστα ή δυσάρεστα συναισθήματα που παρήγαγε.

ή

Διαβάζοντας ένα ονειροκρίτη που θα σε βοηθήσει  έστω εξωτερικά να το αποσυμβολίσεις...   και ανάλογα με το τι μήνυμα θα σου δώσει αυτός, ήτε να το ξορκίσεις, ήτε να ευχηθείς  το καλό που προμηνύει στην ζωή σου...

ή

Απλά να προσπεράσεις, να το ξεχάσεις... έτσι απλά...

και συνεχίζεις σαν τίποτε να μην έχει συμβεί... απολύτως τίποτε...

Και όμως το ΚΕΝΟ παραμένει... το ΚΕΝΟ ανάμεσα σε αυτό που αναγνωρίζεις και ορίζεις ως εαυτό σου, και την ψυχή σου!!! και με κάθε αδιάβαστο γράμμα αυτό το ΚΕΝΟ μεγαλώνει... γίνεται χάσμα... Γράμματα που, και με άλλους ποικίλους τρόπους σου στέλνει η ψυχή σου... μα μέσα από όλους αυτούς τους τρόπους, τα όνειρά σου είναι ο πιο άμεσος ,ο πιο προσιτός, ο πιο απλός... ο πιο οικείος σε σένα τρόπος... για αυτό και αυτόν με επιμονή και υπομονή χρησιμοποιεί!

Και όπως εύστοχα, με τον ποιητικό λόγο του αναφέρει ο ΖΙΛΠΜΕΡ ΣΙΝΟΥΕ:

  "Ξέρουμε ότι μέσα από το ΟΝΕΙΡΟ Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ, μας ψιθυρίζει τις επιθυμίες που πασχίζει να ικανοποιήσει και οι οποίες είναι απαραίτητες για την πληρότητά της.  Η αρρώστια, ο θάνατος, η απελπισία, η μοναξιά, όλα αυτά προκαλούνται από τις ανικανοποίητες επιθυμίες της ψυχής.  Αυτός που δεν ακούει τα ΟΝΕΙΡΑ του, δεν ακούει την ΨΥΧΗ του.  Και είναι φοβερό.  Γιατί η ΨΥΧΗ θλίβεται τόσο πολύ από μας, που μια μέρα αποφασίζει να μας εγκαταλείψει.  Για αυτόν τον λόγο πεθαίνουμε.  Πεθαίνουμε επειδή η ΨΥΧΗ μας είναι πολύ λυπημένη.  Αν θέλεις λοιπόν να κερδίσεις την αθανασία, άκουσε τα ΟΝΕΙΡΑ ΣΟΥ..."

Και εγώ θα συμπλήρωνα….

“Αν θέλεις να κερδίσεις μια πιο ενδιαφέρουσα και πιο πλούσια, πιο πολύχρωμη ζωή άκου τα όνειρά σου… αν θέλεις να έχεις φωτεινή καθοδήγηση για κάθε θέμα της  ζωής σου και του εαυτού σου, άκου  τα όνειρά σου… αν θέλεις  εν τέλει  να εκπληρώσεις τον εαυτό σου, άκου τα όνειρά σου… ΝΑΙ! γιατί η ψυχή σου γνωρίζει το δρόμο που οδηγεί στην εκπλήρωσή σου! Και εκεί μέσα από τα όνειρά σου θέλει να σε οδηγήσει…

Άνοιξε λοιπόν την καρδιά και το νου του στο κάλεσμά της... αφουγκράσου τους ψιθύρους της.. και μεταξύ άλλων, κράτα όσο πιο ζωντανά αισθαντικά και νοερά τα όνειρά σου... και ξεκίνα να εργάζεσαι για να "θυμηθείς" τη γλώσσα των ονείρων σου.. .τη γλώσσα της ψυχής σου!

H εργασία με τα όνειρα περιλαμβάνει τις εξής 3 ενότητες:

1ο Επίπεδο : Η εκκίνηση της εργασίας με τα όνειρα.

«Όταν η λογική διαδικασία υπηρετεί την ψυχή!»

  • Η εσωτερική λειτουργία του ύπνου. Ο δρόμος προς έναν καλύτερο και δημιουργικότερο ύπνο. Διαδικασία ενθύμησης ονείρων. Η σχέση του ανθρώπου με τα όνειρα στο μονοπάτι του χρόνου. Όνειρα και Πνευματική ανάπτυξη. Όνειρα και αυτογνωσία. Κατηγορίες ονείρων. Τα όνειρα ως καθοδήγηση και αποκάλυψη λύσεων. Μια 1η γενική πρακτική αποσυμβολισμού των ονείρων.

Πρακτική – Βιωματικά

2ο  Επίπεδο:  Περαιτέρω εμβάθυνση και ανάλυση.

«Ο δρόμος προς τη βαθύτερη κατανόηση.»

  • Ο ρόλος των συναισθημάτων και των αισθήσεων στα όνειρα. Αναγνώριση και διαχείριση στον αποσυμβολισμό. Ο ρόλος του νόμου της αναλογίας στην ερμηνεία των ονείρων. Διαδικασία αποσυμβολισμού κάθε εικόνας, διαλόγου, κατάστασης, προσώπων, στοιχείων κ.ο.κ. Η αναγνώριση του χώρου και του χρόνου που αναφέρεται το κάθε όνειρο.

Πρακτική - Βιωματικά

3ο Επίπεδο: Η ολοκληρωμένη μέθοδος

«Ενοποίηση»       

  • Συσχετισμός και σύνδεση όλων των δεδομένων της αναλυτικής διαδικασίας του αποσυμβολισμού. Η αμεσότητα της επαφής με την ψυχή, (αρμονική και αβίαστη συνεργασία μεταξύ λογικής και  διαίσθησης). Η αναγνώριση των μηνυμάτων των ονείρων σε κάθε επίπεδο της ύπαρξης μας. Ύπνος σε εγρήγορση. Συνειδητοί μέσα στα όνειρα.

Πρακτική – Βιωματικά

με την Ευαγγελία Τσέλκου

Ακούστε εδώ την συνέντευξη της Ευαγγελίας για τα Όνειρα, στην Ραδιοφωνική εκπομπή IDEAL LIFE του GRDiscovery.

49938348_351080608778687_474165176745905
Είδα κι εγώ ένα όνειρο

.

Συναντήσεις ενθύμησης της γλώσσας των ονείρων μας, της γλώσσας της ψυχής μας  αποτελούν αυτές οι συναντήσεις.Αυτό το δίωρο μια φορά το μήνα θα το αφιερώνουμε για να ζωντανέψουμε τη σχέση μας με αυτή τη γλώσσα.Γλώσσα που είναι καταγεγραμμένη βαθιά στα κύτταρα μας , και για αυτό το λόγο ανακαλείται εύκολα εάν επιλέξουμε να εστιάσουμε και να ασχοληθούμε μαζί της 

bottom of page