top of page

Ένας απλός, παιγνιδιάρικος τρόπος καθοδήγησης...Εχθές το βράδυ αργά, έψαχνα να βρω ένα πολύ μικρό κείμενο 2-3 σειρών μέσα στην πληθώρα των βιβλίων και των σημειώσεών μου. Δε θυμόμουν σε ποιο συγκεκριμένα βιβλίο θα μπορούσε να είναι αυτό που αναζητούσα, ή σε ποιες συγκεκριμένα από τις σημειώσεις μου... Ναι ήμουν γενικά, πολύ γενικά όμως υποψιασμένη προς τα που να προσανατολιστώ, προς τα που να ψάξω, και φυσικά ξεκίνησα από τα πιο πιθανά μέρη, μέρη εννοώ βιβλία - σημειώσεις. Ο νους μου η αλήθεια είναι, δεν ήταν απόλυτα εστιασμένος σε αυτό που έψαχνα, ήμουν ήδη από όλη τη μέρα κουρασμένη και κάθε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση εκείνη τη στιγμή μου έφερνε κάποια δυσφορία. Ευτυχώς για μένα επέλεξα γρήγορα να παρατήσω το ψάξιμο... Δηλαδή δεν τα παράτησα ακριβώς, απλά παράτησα το συνηθισμένο τρόπο ψαξίματος. Και εναπόθεσα άλλη μια φορά τη δράση σε ένα άλλο μέρος του νου μου, στο υποσυνείδητό μου στην προκείμενη. Τι έκανα; Αποφάσισα άλλη μια φορά "να πάρω στο μαξιλάρι μου το θέμα".

Είναι μια φράση που χρησιμοποιώ πολύ συχνά, γιατί ακριβώς λειτουργώ πολύ με αυτή τη δοκιμασμένη μέθοδο για μένα πλέον, και την οποία προτείνω όπου βρεθώ, στους φίλους και τους δικούς μου, στις παρέες μου, στις ομάδες που συντονίζω και σίγουρα στα σεμινάρια και τις συναντήσεις που αφορούν τα όνειρα και τον ύπνο, (βλέπε: "Ο κόσμος των ονείρων").

Έτσι λοιπόν όταν πήγα για ύπνο, έβαλα την πρόθεση το πρωί που θα ξυπνήσω να έχω την ακριβή πληροφορία, του που ακριβώς βρίσκεται αυτό που ψάχνω, δηλαδή σε ποιο βιβλίο ακριβώς ή σημειώσεις, σε ποια από όλες τις βιβλιοθήκες βρίσκεται αυτό το σύγγραμμα και σε ποια σελίδα ακριβώς αυτές οι φράσεις. Η πρόθεσή μου δηλαδή ήταν να βρω άμεσα, γρήγορα και πολύ εύκολα αυτό που έψαχνα.

Σήμερα το πρωί μόλις άνοιξα τα μάτια μου ποιο λέτε ήταν το πρώτο πράγμα που αντιλήφθηκα ότι υπάρχει καθαρά στο νου μου; Υπήρχαν εκεί όλες οι πληροφορίες που χρειαζόμουν...

Ακριβώς σε ποιες σημειώσεις μου ήταν αυτές οι 3 γραμμές που έψαχνα, που ακριβώς είχα αυτές τις σημειώσεις και πήγα κυριολεκτικά σχεδόν με τα μάτια κλειστά, προς την κατεύθυνση που βρισκόταν αυτές, και στην πρώτη σελίδα που έπιασε το χέρι μου ήταν ακριβώς αυτό που έψαχνα.

Δεν είναι υπέροχο; ξεκούραστο; απλό; και παιγνιδιάρικο;

Τι είναι λοιπόν η μέθοδος "θα το πάρω στο μαξιλάρι μου"; είναι κυριολεκτικά αυτό που διαβάζετε. Εννοώντας ότι την ώρα που πάω για ύπνο βάζω την πρόθεση το πρωί που θα ξυπνήσω να έχω την ορθή ή απλώς κατάλληλη πληροφορία για όποιο θέμα με απασχολεί.

"Παίρνω το θέμα στο μαξιλάρι μου" είναι σταματάω να παλεύω μέσα στον περιορισμένο ή κουρασμένο μου νου για όποιο θέμα, και το παραδίδω με εμπιστοσύνη στο μεγαλύτερο και σοφότερο μέρος του νου μου, που εμπεριέχει το συνειδητό μου και απλά διατηρώ, όχι μόνο την προσδοκία, αλλά τη βεβαιότητα της σίγουρης ανταπόκρισης στο αίτημά μου.

Όπως είναι ήδη προφανές αυτό δεν αφορά μόνο κάποια προς στιγμήν, χαμένα αντικείμενα μέσα στο σπίτι μας, ή πληροφορίες για κείμενα, αφορά τα πάντα.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο συνειδητός μας έλεγχος χαλαρώνει και έτσι είναι πιο αβίαστη και ελεύθερη η αλληλεπίδραση των διαφόρων πεδίων του νου μας, του συνειδητού, υποσυνείδητου και ασυνείδητου. Στο υποσυνείδητο που εδρεύουν όλες οι πληροφορίες με τις οποίες έχουμε έρθει σε επαφή κάποια στιγμή, όλα τα βιώματά μας και οι εμπειρίες μας, και το ασυνείδητο που εμπεριέχονται όλες οι πληροφορίες για τα πάντα και όχι μόνο πληροφορίες που μας αφορούν ατομικά. Έτσι όταν βάζουμε κάποια πρόθεση να ανακαλέσουμε κάποια πληροφορία με την οποία έχουμε έρθει σε επαφή, την ώρα που κοιμόμαστε, αυτό γίνεται ιδιαίτερα εύκολα και άμεσα, μια και ρέουν εύκολα οι πληροφορίες από το υποσυνείδητο στο συνειδητό μέρος του νου μας. Όπως επίσης όταν θέλουμε μια βοήθεια σε όποιο θέμα μας για το οποίο δυσκολευόμαστε να λάβουμε μια απόφαση, θέμα που πιθανά έχουμε αντιφατικές σκέψεις και θέσεις στο συνειδητό μας νου, θέματα που μας οδηγούν σε αδιέξοδα μπορούμε να επιτρέψουμε στον σοφό και ευρύ νου μας, που έχει όλα τα δεδομένα, όλες τις πληροφορίες, όλες τις προοπτικές, να μας καθοδηγήσει προς την κατεύθυνση της πιο κατάλληλης για μας θέσης στο Τώρα μας. Και ναι, αυτό μπορούμε να το ζητήσουμε και να μας δοθεί, στη διάρκεια του ύπνου μας

Απολαμβάνω πολύ να "παίρνω στο μαξιλάρι μου" ότι με απασχολεί... από το πιο απλό - μικρό πρακτικό θέμα, έως τα πιο δύσκολα συναισθηματικά, νοητικά, πνευματικά πόσο μάλλον τα πολυεπίπεδα θέματα.

Ενθαρρύνω λοιπόν τον κάθε ένα να δοκιμάζει αυτή τη μέθοδο, προτρέποντας όποιον θέλει να ξεκινήσει με μικρά πρακτικά θέματα, στα οποία δεν έχει επενδύσει και πολλά οπότε δε θα νιώσει ότι έχει και τίποτα να χάσει.

Προτρέπω να το χρησιμοποιήσει σε θέματα όπως το παράδειγμα που αναφέρθηκα στην αρχή. Σε θέματα μικρά μεν, αλλά που δεν είναι τόσο ξεκάθαρα στο νου μας για το ποια κίνηση είναι κατάλληλη για εμάς τη δεδομένη στιγμή. Δεν είναι ξεκάθαρα ίσως γιατί υπάρχει μια ένσταση μέσα μας, την οποία είτε εξηγούμε λογικά είτε όχι.

- Είναι κατάλληλο να κάνω αυτό το ταξίδι τώρα;

- Είναι κατάλληλο να κάνω αυτή τη συνάντηση και αν ναι, πότε;

- Είναι κατάλληλο να ξεκινήσω αυτόν τον καιρό σε κάποιον τομέα μια συγκεκριμένη προσπάθεια; και αν όχι; πότε;

Είναι μερικά παραδείγματα απλά... που μπορεί όμως να ταλαιπωρούμαστε με αυτά.

Μπορεί η απάντηση να μην είναι τόσο ξεκάθαρη σε αυτές τις περιπτώσεις όπως στο παράδειγμα που αναφέρθηκα, όμως το σίγουρο είναι, ότι τη νύχτα που θα βάλεις την πρόθεση συνειδητά για απάντηση σε όποιο θέμα, το πρωί το πιο πιθανό είναι να ξυπνήσεις με τη βεβαιότητα του ποια είναι η πιο κατάλληλη στάση απέναντι του. Θέση που μπορεί να αντιπροσωπεύεται, από μια από τις δύο πιθανά αντίθετες θέσεις ή να έχει αναδυθεί μια τρίτη τόσο ξεκάθαρα μέσα στο νου σου, τόσο προφανής που απαντά στα διλήμματα, που θα απορείς πως δε σκέφτηκες νωρίτερα αυτό το τόσο προφανές.

Ναι, δημιούργησε την πρόθεση όπου μπορείς ακόμη και για μικρές αποφάσεις να κερδίσεις το χρόνο μιας βραδιάς, για να χρησιμοποιήσεις τον ύπνο σου. Και όσο θα λαμβάνεις με αυτόν τον τρόπο την καθοδήγησή σου, τόσο θα τον εμπιστεύεσαι. Και τότε θα μπορείς σιγά σιγά να τον χρησιμοποιήσεις και για μεγαλύτερα, σημαντικότερα και πολυεπίπεδα θέματα.

Πριν κοιμηθείς λοιπόν βάλε την πρόθεση το σοφό μέρος του νου σου, να σου έχει αποθέσει στο συνειδητό την απάντηση για όποιο θέμα σε απασχολεί. Είναι ένας διασκεδαστικός, αποδοτικός τρόπος που μας επιτρέπει να μην σπαταλάμε ενέργεια για θέματα που υπογείως καταναλώνουμε και να κάνουμε οικονομία! (οικονομία ενέργειας = ευτυχία!) Με αυτόν τον τρόπο αρχικά, εξοικονομούμε ενέργεια από πολλά πολλά μικρά θέματα που τραβούν την προσοχή και την ενέργειά μας και μας κουράζουν πολύ περισσότερο μαζί με τα μεγάλα και σοβαρά.

Ξεκίνα με τα μικρά και θα επανέλθω σε άλλο κείμενο για το πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη μέθοδο αυτή, για τα πιο δύσκολα θέματα, τα πιο σημαντικά!

Καλή επιτυχία! και κυρίως πολύ καλή διασκέδαση!


Ευαγγελία Τσέλκου


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page