top of page

Το Δώρο μιας ερώτησης... (Μέρος 2ο) και ο Σκιώδης Εαυτός μας



Αφήσαμε τον ήρωά μας, (βλέπε στο προηγούμενο άρθρο στις 31/12/2018 : " Το Δώρο μιας ερώτησης..." ), στο κρίσιμο σημείο που προσκαλούσε τις απαντήσεις από το βάθος της ύπαρξής του, στο παρακάτω κρίσιμο ερώτημα του Έντ:

" Εάν μου έλεγες στο κρεβάτι του θανάτου ότι η ζωή σου δεν ήταν απόλυτα επιτυχημένη, ποια θα ήταν τα πράγματα τα οποία θα επιθυμούσες να είχαν γίνει για να είχαν κάνει τη ζωή σου επιτυχημένη; "

Συνέχεια...

- Εντάξει είπα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που θα έκανε τη ζωή μου επιτυχημένη. Θα ευχόμουν για μια πολύχρονη σχέση αγάπης.

Ο Εντ με σταμάτησε κουνώντας το κεφάλι του.

- Κοίταξέ το από την οπτική του κρεβατιού του θανάτου. Χρησιμοποίησε τον παρατατικό και κάνε το, πρώτα από την οπτική ότι η ζωή σου δεν ήταν επιτυχημένη.

Προσπάθησα άλλη μια φορά.

- Η ζωή μου δεν ήταν απόλυτα επιτυχημένη γιατί δεν έζησα ευτυχισμένος ένα πολύχρονο και ευτυχισμένο γάμο με μια γυναίκα που θα λάτρευα και θα με λάτρευε. Θα επιθυμούσα να είχα απολαύσει μια δια βίου άνθιση του πάθους και της δημιουργικότητας με μια γυναίκα.

Ο Εντ κατένευσε.

- Τώρα πες μου γιατί αυτό είναι σημαντικό για σένα;

Αν και δεν είχα ποτέ συνειδητά σκεφτεί γιατί αυτός ο στόχος ήταν σημαντικός για μένα, βρήκα ότι ήταν εύκολο να πω στον Εντ τους λόγους, είχε κάτι ο Εντ που έκανε τις βαθιές αναζητήσεις εύκολες και σταράτες. Του απαρίθμησα τους λόγους:

πρώτα, αυτή η σχέση θα επιτύγχανε κάτι το οποίο δεν είχα δει καθόλου στον κόσμο και σίγουρα όχι στην οικογένειά μου. Δεύτερον, για να απολαύσω μια μακροχρόνια αγάπη με μια γυναίκα θα σήμαινε ότι η καθημερινή εμπειρία θα ήταν πλούσια και γεμάτη χαρά. Τρίτον, είχα δίπλωμα Μάστερ και Διδακτορικό στη συμβουλευτική ψυχολογία και είχα συμβουλεύσει χιλιάδες ανθρώπους για θέματα και ανησυχίες τους. Ποιο το όφελος; ρώτησα τον Εντ, από όλη αυτήν την εκπαίδευση και την επαγγελματική εφαρμογή, αν δεν μπορούσα να μάθω να ζω μια αυθεντική και μακροχρόνια αγάπη με ένα άλλο ανθρώπινο ον;

Ο Εντ κατένευσε ότι κατάλαβε.

- Ωραία, τώρα γύρισε την επιθυμία σε ένα στόχο και βάλε το στον ενεστώτα, σαν να συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Έκανα ανασκευή του στόχου στο μυαλό μου.

- Η ζωή μου είναι απόλυτα επιτυχημένη επειδή ζω ευτυχισμένος σε ένα μακροχρόνιο γάμο με μια γυναίκα που λατρεύω και η οποία με λατρεύει. Απολαμβάνω μια δια βίου άνθιση του πάθους και της δημιουργικότητας μαζί της.

Το είπα δυνατά και ο Εντ άκουγε με προσοχή.

- Αυτό είναι που πραγματικά θέλεις; με ρώτησε.

- Ναι.

- Και είναι κάτι για το οποίο θα αφοσιωθείς σωματικά και πνευματικά;

Αμέσως ένιωσα ένα δυνατό φόβο στην κοιλιά, αλλά παρ'όλο το κύμα του τρόμου είπα

- Ναι.

Είναι ενδιαφέρον ότι τη στιγμή που είπα το "ναι" ο φόβος εξαφανίστηκε απόλυτα.

Ένιωσα όλο το σώμα μου να φωτίζεται με ένα εσωτερικό χαμόγελο. Δεν είχα ιδέα αν θα μπορούσα να πιάσω αυτό το στόχο, αλλά ήξερα ότι θα πέθαινα ανικανοποίητος εάν δεν αφοσιωνόμουν σωματικά και πνευματικά σε αυτήν την αποστολή. Το γεγονός ότι ήταν ξεκάθαρος αυτός ο στόχος και η σημαντικότητά του, έκαναν ένα κύμα ενέργειας και ζωντάνιας να ξυπνήσει μέσα μου και να με καταλάβει.

" Οι πέντε επιθυμίες "

ΓΚΕΪ ΧΕΝΤΡΙΚΣ

Συνοψίζοντας:

1ο Ποια ή ποιες εμπειρίες θα ήθελα να βιώσω για να θεωρήσω τη ζωή μου απόλυτα επιτυχημένη στο κλείσιμό της;

Αυτό ήταν το απόσταγμα του προηγούμενου αποσπάσματος από το βιβλίο που αναφέρθηκε παραπάνω. Ερώτηση που ανοίγει έναν πιο άμεσο δρόμο για να αναδυθούν στην επίγνωση οι επιθυμίες της ψυχής.

Σε αυτό το δεύτερο απόσπασμα, αυτός που καθοδηγεί τον ήρωά μας σε όλη αυτήν τη διαδικασία, τον προτρέπει να μετατρέψει την επιθυμία σε άμεσο στόχο και τον οδηγεί στη συνειδητοποίηση του:

2ο Γιατί είναι αυτή η συγκεκριμένη επιθυμία μου σημαντική και τελικά είναι πράγματι τόσο σημαντική ώστε να αφοσιωθώ πνευματικά και σωματικά στην εκπλήρωσή της; που σημαίνει, είμαι διαθέσιμος/η να διακρίνω και να κάνω το καλύτερο που μπορώ σε κάθε τώρα μου, σε σχέση με την επιθυμία - σκοπό μου;

Έτσι αυτή η διαδικασία που η εκκίνηση της ήταν η αναγνώριση των επιθυμιών μας, μας φέρνει στην εξής συνειδητοποίηση:

3ο Δεν έχω ιδέα αν θα μπορώ να πιάσω αυτό το στόχο, αλλά ξέρω ότι θα πεθάνω ανικανοποίητος/η αν δεν αφοσιωθώ σωματικά και πνευματικά σε αυτήν την αποστολή.

Καταπληκτική η εξέλιξη! ένας υπέροχος τρόπος του σκοπού και του νοήματος που μπορούν να δώσουν οι επιθυμίες μας στη ζωή μας. Πως μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο - καύσιμο οι ίδιες, και δρόμους ανάπτυξης που ανοίγουν στον καθένα μας. Ναι! οι επιθυμίες αποτελούν κίνητρο και δίνουν πολλά δώρα ανάπτυξης στο καθένα μας, στη διαδρομή προς την εκπλήρωσή τους. Αποτελούν και οι ίδιες τα δώρα σίγουρα όταν εκπληρώνονται ή στο βαθμό που εκπληρώνονται!

Γιατί όμως λέω ανάπτυξης;

Ας εστιάσουμε για λίγο στο σημείο του κειμένου όπου περιγράφει την αντίδραση του ήρωα, την κρίσιμη ώρα της ερώτησης για αφοσίωση σωματική και πνευματική. Για αίσθηση τρόμου μιλάει ο συγγραφέας... η οποία διαλύεται όταν σθεναρά λέει ΝΑΙ σε αυτή τη θέση. Η αίσθηση τρόμου και η επίγνωση ότι χρειάζεται αφοσίωση πνευματική και σωματική για την εκπλήρωση ενός σκοπού, μας φέρνει στο νου κάτι που όλοι γνωρίζουμε εμπειρικά και βιωματικά αλλά θα το αναφέρω μέσα από τα λόγια του Στέφανο Έλιο Ντάνα " στη Σχολή των Θεών":

"Όλοι αισθάνονται την ύπαρξη μιας δύναμης που παρεμβάλλεται μεταξύ των επιθυμιών τους και της υλοποίησής τους... την παρουσία ενός είδους παγκόσμιας τριβής". Αυτή τη δύναμη την ονομάζει Ανταγωνιστή και συνεχίζει : " αν κρίνουμε τουλάχιστον από την ιστορία και τις ατελείωτες αντιξοότητες που χρειάστηκε να ξεπεράσει ο άνθρωπος, ο Ανταγωνιστής θα μπορούσε να αναγνωριστεί ως η κινητήρια δύναμη της εξέλιξής του. Υπάρχουν μυστικά που μόνο λίγοι γνωρίζουν και αφορούν τον Ανταγωνιστή. Ο Ανταγωνιστής μας μετράει. Μετράει το σκοπό μας, την ευρύτητα του ονείρου μας. Η ευρύτητα του Είναι, καθορίζει για τον καθένα, το ανώτατο όριο του τι μπορεί να ζητήσει από τη ζωή, και το αποκορύφωμα της κάθε επιθυμίας του. Ταυτόχρονα, είναι και το όριο για οτιδήποτε ένας άνθρωπος μπορεί να εκπληρώσει. Ο Ανταγωνιστής είναι το πιο ακριβές μέτρο της ευρύτητας της σκέψης μας, της συναίσθησής μας. Για το λόγο αυτό δεν υπερβαίνει ποτέ τις δυνάμεις μας. Όσο τρομερή, απειλητική, ακαταμάχητη κι αν φαίνεται η σύγκριση με τον Ανταγωνιστή είναι πάντα μια μονομαχία, όπου οι δυνάμεις που εμπλέκονται είναι πάντα ισότιμες¨.

Η ίδια η επιθυμία είναι κίνητρο, η αφοσίωση στο δρόμο για την εκπλήρωση (προϋπόθεση και απαραίτητο μέσο, όταν ο Ανταγωνιστής βιώνεται ως ισχυρό εμπόδιο), είναι επίσης το έδαφος που θα γίνουν όλες οι διαδικασίες διάκρισης - διαχείρισης- ζύμωσης και μεταστοιχείωσης για να διευρυνθεί το Είναι μας και να πλησιάσει ακόμη πιο κοντά προς την εκπλήρωση της επιθυμίας. Η διεύρυνση του Είναι (ανάπτυξη), προηγείται, και αυτή κατ'ουσίαν είναι το έπαθλο, το οποίο όμως αναπόφευκτα θα φέρει και την ευχαριστηριακή βίωση της αρχικής επιθυμίας. Τώρα πιστεύω ότι μπορούμε να αντιληφθούμε καθαρότερα γιατί έκανε την εμφάνισή του ο τρόμος, γιατί τρέμουμε όλοι να αφοσιωθούμε, να δεσμευτούμε ή ακόμη και να αναγνωρίσουμε τις επιθυμίες μας. Τρέμουμε τον Ανταγωνιστή, (βλέπε το Σκιώδη Εαυτό μας), που στις πιο βαθιές και ειλικρινείς επιθυμίες της ψυχής μας, θα τον βρούμε απέναντί μας, με αντάξια σχεδόν δύναμη με αυτή της επιθυμίας μας, και σε μέγεθος ανάλογο με την έκταση της επιθυμίας μας.. Η επίγνωση αυτής της συνθήκης είναι που κάνει απαραίτητη την αφοσίωση και τη δέσμευση με όλες τις δυνάμεις μας με όλα τα μέρη του εαυτού που έχουμε συνείδηση.

Ο Ανταγωνιστής μας λοιπόν, αυτός ο Σκιώδης Εαυτός μας θα είναι το επόμενο θέμα μας. Θα αποπειραθούμε να συσχετιστούμε πιο συνειδητά να αναγνωρίσουμε λίγο καλύτερα αυτή τη δύναμη που φαίνεται να υπονομεύει με τρόπο αφανή αλλά και εμφανή τη διαδρομή μας προς την εκπλήρωση των επιθυμιών μας,

Γιατί η γνώση είναι πάντα το κλειδί. Και η μελέτη και κατανόηση αυτής της δύναμης και του τρόπου λειτουργίας της ανοίγει ένα δίαυλο που οδηγεί σε υψηλότερες ταχύτητες ανάπτυξης, επομένως επίτευξης στόχων - εκπλήρωσης επιθυμιών.


Ευαγγελία Τσέλκου


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page